bilgisayar oyunu oynayanları ezik diye yaltaflamaya çalışanları gördükçe bi gülme geliyor. çoğu oyun, filmlerden dizilerden kitaplardan daha iyi senaryoya sahipken böyle saçma argumanlar çıkmasına anlam veremiyorum. varsan baksan adam elinde iphone candy crush oynuyordur sonra kelli felli bioshock oynayan adama ezik diyordur.
ha o eziklerden bazıları örneğin pro gamer 500 bin dolar civarı kazandığını da söyleyeyim.
bu hanzolara göre bir insan boş zamanlarında sürekli bi arkadaş grubu ile beraber sağda solda sürtmelidir. onların sosyallik anlayışı sikindirik 3. sınıf barlarda ve cafelerde kız/erkek peşinde koşturmaktır. bunu yapmayan her genç onlara göre asosyaldir ve bilgisayar oyunu bağımlısıdır.
sorsam hayatında 2 hafta bile spor yapmamışsındır. herhangi bir enstrüman çalmayı bilmediğine de eminim, sen neye yarıyorsun peki diye sormazlar mı adama? boş zamanlarında samanyolu galaksisinin gizemlerini çözüp insanlığın gelişimine katkıda bulunuyor sanarsınız söylediklerini duyunca.
hayatının %90lık bir kısmını sigara içme, karı kız peşinde koşma ve vasat mekanlarda vakit öldürmeyle geçirip kendini sosyal zanneden ve "olması gerekenin" kendi yaşadığı hayat gibi olduğunu düşünen hanzoları bir kenara bırakıp bilgisayar oyunlarının faydalarından bahsedelim biraz.
bu oyunlar sıfır ingilizce bilen adama ingilizce öğreten ilk yerdir.
11 yaşında championship manager oynamaya başlayan çocuğa ingilizce öğretir.
bu çocuk birçok kelimeye aşina olmuştur. accept, offer, reject, acceleration, decision, composure... say say bitmez.
still life oynayarak argo ingilizcenizi bile geliştirmeniz mümkün.
mmorpg oyunları yurt dışına açılmayı, farklı kültürler öğrenmeyi, sosyalleşmeyi, arkadaşlıklar kurmayı ve hatta kimileri için hayatının geri kalanını geçireceğin insanı bulmayı sağlayan bir kapıdır aynı zamanda.
mmorpg oyunları ayrıca belli bir düzeye kadar psikolojik anlamda da yardımcıdır. örneğin özgüven problemi olan insanların bu oyunlardaki başarılarıyla gerçek hayatta da kısmen de olsa özgüven kazanıp, daha önce başaramamaktan korktukları şeylerin üzerine gitmeye başladıkları görülmüştür.
adam dışarı çıktığında yol soramaz haldeyken, bu oyunlarda tanıştığı insanlarla senden benden daha taşak muhabbetlere giriyor. yeni dostlukları oluyor.
bir de eğlenerek öğrenme diye bir şey var ki geleneksel öğrenmeden çok daha faydalı
bu oyunlar kişinin özellikle tarihe ve mitolojiye ilgi duymasını sağlar, genel kültürünü geliştirir. oyunlarda tarih aynen yansıtılmasa bile, assassin's creed gibi oyunlara bakıldığı zaman bu daha net anlaşılmaktadır.
icewind dale 2 sayesinde masaüstü frp oynarken kullanılabilecek pratik frp bilgisi edinmek, büyü ismi öğrenmek, aynı zamanda oyunu direkt players handbook olarak kullanmakta mümkün.
shoot em up tarzındaki oyunlar paranoyalarınızın gelişmesine yardımcı olur. her kapı arkasında vurmanız gereken birinin çıkacağınız kaygısı ile uzun süre yaşamak pek mümkün olmayacaktır.
bu oyunlar hız dürtünüzü, dünyayı ele geçirme isteğinizi ve benzeri çevreye rahatsızlık verebilecek arzularınızı ekran karşısında gerçekleştirmenizi sağlayarak sizi deşarj eder.
diyelim arabayla 300 km hız mı yapmak istediniz. giriyorsunuz need for speed underground’a, takıyorsunuz nosu, vuruyorsunuz ibreyi tavana.
lan arabayla işim olmaz bana dünya hakimiyeti gerekiyor derseniz açıyorsunuz bir strateji oyunu asya, avrupa, afrika derken alemde kıta bırakmıyorsunuz.bu tarz savaş oyunları stratejik zekayı geliştirir. öyle dan dun takımca rush atmalı savaş oyunları değil ama. bireysel olarak, yani fps olarak oynadığın, ve aşırı derecede zor olan oyunlar. bir de age of empires tarzı oyunlar.
ha günlük hayatta, sıradan bir insanın strateji oyununa ne ihtiyacı olabilir diyebilirsiniz. ben de diyorum ki, sıradan insanlar için sadece zevk amaçlı olabilir, ama herhangi bir şeyi yönetenler için gereklidir bunlar diyorum. mesela uçak simülasyonu oyunları var. tren simülasyonu oyunları var. tır simülasyonu oyunları var. bunları gerekli ekipmanlarla, yani direksiyonla pedalla falan oynarsan, bu oyunlar bile sana yardım ediyorlar zaten. çünkü tamamen gerçeğe göre üretiliyor. yani sen bu oyunları oynamayarak da öğrenebilirsin yapacağın işi, ya da bu oyunları oynamayarak da stratejik zekaya sahip olabilirsin ama, bu oyunları oynayarak kendine daha fazla şey katarsın. kendini daha fazla geliştirirsin.
bir başka yararı, bu oyunlar ciddi anlamda farklı düşünebilme yetisi kazandırıyor insana. anında karar mekanizmasını geliştiriyor. inanın bana cidden lazım oluyor ileride.
insan oynadığı online oyunlardan takım bilinci ve sorumluluk konusunda önemli dersler alıyor.bilgisayar oyunları bütün bunların yanısıra karar verme yetisini de güçlendirmekte, çabuk karar verme ve çabuk uygulama gibi alanlarda katkı sağlamaktadır. öte yandan konsantrasyonu da arttırmaktadır.
bilgisayar oyunları yaratıcılığını canlı tutar, beyin-göz-el koordinasyonunu da geliştirir.
kavrama, ayırt etme ve farketme gibi yetenekleri arttırmaktadır. hatta öyle ki, oynanan oyuna göre bu yetenekler farklılık göstermektedir.
oyunlar zamanla reflekslerinizi de geliştirir. küçüklükten beri oynadığınız oyunlar sayesinde futbol takımınızda kaleci olup takımınızı şampiyon dahi yapabilirsiniz :)
günümüzde interaktif film tadında bilgisayar oyunları vardır ve bu oyunların senaryoları herhangi bir türk filminden kat kat kaliteli senaryolara sahiptir. bu nedenle, dizi neyse, film neyse, o kalitede bilgisayar oyunları yapılmaktadır.
bu senaryolu oyunlara örnek olarak heavy rain ve the walking dead the game'i örnek olarak verebilirim.
bilgisayar teknolojisinin gelişmesinin bir numaralı lokomotifidir bilgisayar oyunları.günümüzde neredeyse bütün donanımlar bilgisayar oyunları baz alınarak geliştirilmektedir.
bilgisayar oyunları sayesinde kendi işinde başarılı olan insanlar vardır. bak mesela pep guardiola, pes oynayarak barcelona'daki sistemi kurmuş adamdır. kendisi açıkladı bunu.
hatta bizim ersun yanal'in yıllarca fm serisi oynadığı bilgisini de vermiş olalım. adam belki bu bilgiyle takımı şampiyon yapabiliyor.
ulti-tasking dediğimiz birden fazla işe aynı anda yoğunlaşmayı ve stratejik düşünme yetisini geliştirdiğini de ortaya konmuştur. starcraft oynatılan denekler hızlı düşünme, strateji kurma ve multi-tasking öğelerinin altından başarıyla kalkmıştır.
oyunlar sadece oyun değil artık, eğlencenin yanında sanat içeriyorlar. sen beyoğlunda bir film festivaline gidince kendini ne kadar entelektüel hissediyorsan, ben de metal gear solid oynayınca kendimi öyle hissediyorum. no offence